Grattis eller ej på internationella kvinnodagen?

Libby Vanderploeg GIF - Find & Share on GIPHY

Tycker du det är svårt att veta om du ska säga grattis till alla kvinnor idag? Låt mig hjälpa dig. 

Nej. Låt oss börja där. Nej, du ska inte gratulera på internationella kvinnodagen.  Fråga dig själv varför dagen finns och bestäm dig sen för om anledningen är bra eller dålig. Bra = grattis och dålig = inte grattis. 

Födelsedagar finns för att någon föddes = bra. Alltså: grattis. Internationella kvinnodagen finns pga orättvisa och att världen inte är jämställd. Är orättvisa bra? Nä. Alltså: inte grattis. Och skippa Internationella kvinnodagen-presenter helt och hållet. 

Gör istället: önska alla en bra dag, en glad dag. Inte bara kvinnor alltså – alla! För att alla tjänar på ett jämställt samhälle. 

Gabriella Sanchez GIF - Find & Share on GIPHY

Vill du göra mer? Bra! Börja idag och fortsätt varje dag. Nyckelordet här är: göra. Alla kan prata och tycka, men om du sen inte gör så blir det ju bara skitsnack av det. 

Gabriella Sanchez GIF - Find & Share on GIPHY

Se på Byggnads styrelse som sätter på sig rosa symboliska mössor, pratar om solidaritet, tar ett kort på, skriver sina namn på en lista och lägger ut ett pressmeddelande på Cision

”Vi vill också tacka alla kvinnor som vågat trotsa könsnormer och välja byggbranschen. Ni är med och utvecklar branschen till det bättre. Ni behövs. Tack. /Byggnads förbundsstyrelse”

Fint. Men läser man listan och kollar på bilden så blir man jävligt besviken. Alla är män. 

Det betyder alltså att Byggnads tackar kvinnorna för att de själva slipper göra nåt. Ska de även önska oss lycka till?

Fotografiska gjorde även de ett gott försök genom att höja priset på inträdet för män idag för att uppmärksamma löneakillnaderna mellan män och kvinnor. Tack. Och grattis till eventuella ökade intäkter idag. Men alla andra dagarna på året då? Gör nåt som alla vinner på hela tiden istället. 

Emma Darvick GIF - Find & Share on GIPHY

Stå upp för rättvisa. Ge lön för kompetens, inte kön eller erfarenhet. Inkludera. Lyssna. Se. Ge plats. Gör. Lyssna och se igen. 

Tack till vännerna som inspirerat till detta inlägg. Ni är så bra och smarta, det är så lyxigt att ha tillgång till er kunskap. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s